Virgula din punctuatia limbii romane

Virgula în limba româna

Virgula definitie: Virgula în limba româna delimitează grafic unele propoziţii în cadrul frazei şi unele părţi de propoziţiei în cadrul propoziţiei.

Virgula arată felul în care fraza şi propoziţia se despart în elementele lor constitutive, pe baza raporturilor sintactice dintre ele. Aceasta este funcţia gramaticală a virgulei.

În legătură cu funcţia gramaticală din limba româna se pot da reguli precise. Ele arată când este obligatorie şi când nu este îngăduită folosirea virgulei. Aceste reguli se bazează pe felul în care se înlănţuie logic ideile în succesiunea lor.

De aceea, între modurile de folosire a virgulei în limbi diferite nu există deosebiri esenţiale.

Virgula marchează grafic anumite pauze scurte făcute în cursul rostirii unei propoziţii sau fraze. În felul acesta virgula, alături de alte semne de punctuaţie, serveşte la redarea grafică a ritmului vorbirii şi a intonaţiei.

Virgula se foloseşte pentru a reda grafic pauzele scurte, ori de câte ori marcarea lor este considerată necesară de către autor. În vorbire, asemenea pauze sunt folosite în mod intenţionat în două situaţii:

a)            pentru a grupa la un loc cuvintele şi grupurile de cuvinte care formează unităţi de înţeles şi a le despărţi, în felul acesta, de restul frazei sau al propoziţiei;

b)           pentru a atrage atenţia în mod deosebit asupra unor cuvinte, prin despărţirea lor de restul frazei.

18 comentarii la „Virgula din punctuatia limbii romane”

  1. Deci pe site sunt ff multe greseli, si nu ma refer la articole, ci la titluri sau s.a.m.d (ex-semnele de punctuatia, ultimele articole scrie). Adica ar trebui sa fie site de limba romana, hai sa scriem si noi romaneste zic :)))

    1. Stii, realizezi ca ai omorat si tu limba romana, nu ? Nu cred ca e cazul sa radem de altii pana nu vedem barna din ochii nostri ! Numai bine!

  2. Exemplu:
    „Genitivul a fost însă mai ambițios decât Dativul și a găsit 4 cuie de aur: A cui?, Al cui?, Ai cui?, Ale cui?, primind astfel funcția de Atribut genitival.”
    În fraza de mai sus, cel care explică genitivul în cazul în care devine Atribul genitival… În explicație însă el pune virgulă după semnul întrebării în toate cele 4 cazuri: A cui ?, Al cui?, … etc
    Este corect ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.