Abrevierile Limbii Romane

Abrevierile din Limba Româna

A abrevia reprezinta prescurtarea (în scris sau în vorbire – mai rar) a unui cuvânt, un titlu sau a nota ceva printr-un simbol distins.

Pentru o cât mai bună folosire a scrisului ca mijloc de comunicare in limba româna, nu se vor folosi prescurtări de cuvinte care pot face lectura dificilă. Nu se va scrie f. în loc de foarte, p. sau pt. în loc de pentru, as. în loc de asupra.

În limba româna se stabilesc următoarele categorii de abrevieri:

a)            simbolurile în chimie, fizică, matematică: Hg=mercur, Mg=magneziu, O=oxigen, l=lungime, n=număr întreg;

b)           măsurile: m=metru, kg=kilogram, km=kilometru, A=amper, V=volt;

c)            prenumele de persoane: I.L. Caragiale=Ion Luca Caragiale;

d)           indicațiile bibliografice: art.=articol, cap.=capitol, cf.=confer „compară”, f. sau f°.=folio, ib. sau ibid.=ibidem, id.=idem, lucr.cit.=lucrare citată, op.cit.=opera citată, p. sau pag.=pagină, pass.=passim „în locuri diverse”, r.=rând, r (la umărul cifrei) sau r°=recto, urm.=următoarele, v.=vezi, v(la umărul cifrei) sau =verso, vol.=volum;

e)            numele punctelor cardinale: N=nord, S=sud, E=est, V=vest;

f)             N.B.= nota bene (indicație prin care se atrage în mod deosebit atenția), P.S.= post-scriptum (indicație prin care se arată că după semnarea unei scrisori urmează un adaos);

g)            titlurile academice: acad.=academician, arh.=arhitect, dr.=doctor, ing.=inginer, prof.=profesor;

h)           gradele militare: lt.=locotenent, serg.=sergent;

i)             formulele de adresare: d-ta= dumneata, dv., dvs. sau d-voastră= dumneavoastră;

j)             alte abrevieri: a.c.=anul curent, cca.= circa „aproximativ”, d.a.= după-amiază, d.e. sau de ex.= de exemplu, e.n.= al erei noastre (anul sau secolul erei noastre), etc.= etcetera „și celelalte”, î.a.= înainte de amiază, î.e.n.= înaintea erei noastre, nr.= număr, obs.= observație etc.

Exista multe tipuri de abrevieri insa mai sus gasiti cateva din regulile generale de folosire a abrevierilor.

De asemenea exista abrevieri specifice diferitelor arii de activitate (chimie, industrie constructoare de masini, sport etc.)

71 de comentarii la „Abrevierile Limbii Romane”

   1. Vezi ca ai uitat sa scrii primul cuvant cu litera mare; este inceput de propozitie: „Cred” nu „cred”.
    Avand in vedere ca nu ai nimic de adaugat dupa cele trei puncte la sfarsitul propozitiei, este incorect sa le folosesti.
    Trebuie sa folosesti punctul „normal”, care marcheaza sfarsitul propozitiei. Punctele de suspensie nu marcheaza sfarsitul unei propozitii, ci indica o intrerupere a sirului vorbirii, care, trebuie continuat ca punctele se suspensie sa aibe sens si sa fie folosite, din punct de vedere gramatical, corect.
    Daca tot vrei sa dai lectii de limba romana, macar scrie corect.
    Daca nu, viteza, nu te baga unde, evident, esti depasit.
    Cu placere,

    1. Pentru „DOMNUL PERFECT” o întrebare dacă-i corect așa: „ca punctele se suspensie”, „să aibe”?
     Si cum rămâne cu „Daca tot vrei sa dai lectii de limba romana, macar scrie corect.”?

    2. Primul citat pentru „DOMNUL PERFECT” este de pe această pagină de la „Semnele de Punctuația” (-ație?), subpunctul „Punctele de suspensie”, citat „Spre deosebire de punct, punctele de suspensie nu marchează sfârşitul unei propoziţii sau al unei fraze, ci indică, în general, o întrerupere a şirului vorbirii.” – atenție la „,în general,”!
     Al doilea citat este din „CARAGIALE, O. I 121”, citat pe care-l regăsești la subpunctul de mai sus în variantă redusă (vezi ultima frază din citatatul de mai jos!), dar pe care eu, pentru a te convinge că ești într-o profundă eroare l-am dat în varianta extinsă ce cuprinde și alte aspecte!
     Citat, „(…)şi la o parte şi alta a patului, în genunchi, plâng înfundat împăratul şi împărăteasa cu capetele lor bătrâne pe picioarele răcite ale bietei fete…
     Repede, flăcăi! toţi pe plocat…
     Au ajuns…
     Iconiţa la buzele moartei…
     Se mişcă fata… clipeşte din ochi… îşi ridică mâna la frunte… îşi dă frumos părul într-o parte… zâmbeşte… se scoală…”.
     Sursa: Poveste de I. L. Caragiale, https://www.tititudorancea.org/z/ion_luca_caragiale_poveste.htm
     Sper ca nu-l vei trimite „la plimbare” și pe Ion Luca Caragiale!!!
     In acest context revin cu întrebarea, cum rămâne cu „Daca tot vrei sa dai lectii de limba romana, macar scrie corect.”?

     1. L-ai pus la punct pe,, DOMNUL PERFECT”, atâta doar că nu era necesar să pui semnul întrebării după fraza citată, plus ceva virgule, două puncte undeva și… în rest ok!👍

     1. Lăsați omu’ în pace că deja e cu burta pe carte: învață ca să aibă mai multă… viteză, cred!?🤔🤪

    3. N-ați văzut niciodată o frază care se termină cu puncte de suspensie, pur și simplu?🤔 În altă ordine de idei, nu prea am înțeles care-i treaba cu punctul normal; există și punct anormal, întreb și eu?!🤔 Cu respect!👍

  1. Depinde in ce context este folosita aceasta abreviere… CRT pe mine unul ma duce la lumea calculatoarelor si anume la vechile monitoare cu tub catodic CRT – > dupa aceea au aparut LCD-urile. Asadar… in ce context este folosita aceasta abreviere?

     1. E prima dată-n viața mea, și am ceva ani pe umeri, când aud de ,, număr criterial (mai ales de ,,criterial”)! Cred că ai vrut să spui număr curent, căci asta-nseamnă Nr.crt.!?🤔

   1. Măi, oameni buni, nu mai induceți lumea în eroare! Lăsând la o parte amănuntul că criteriu/criterii se abreviază uzual prin „crit.”, în „nr. crt.” nu-i vorba de niciun fel de criteriu. E prescurtare pentru „numărul curent” (adică numărul de ordine) al unui element. De aia în tabele (cam singurul loc unde e folosită abrevierea asta), la coloana „Nr. crt.” se începe cu 1 și se incrementează cu 1 pentru fiecare linie succesivă!

   1. Stimabile Andrei….
    Daca o corectai „corect”, era si mai bine….zic.
    Mai exact „m-ati ajutat”…..nu „ma-ti”.
    Pentru ca „voi ATI ajutat pe Mine”….
    Ouf…..
    Si ne D-AM inteligenti….

  1. Daca nu ma insel exista o prescurtare la plural pentru abreviera doctori in felul urmator „Dr.-ii” dar tind sa cred ca nu este corect asa ceva. Cred ca aceasta abreviere este folosita doar cand se face referire la persoana a I-a si in conversatii sau scrieri oficiale la modul:

   „…avem aici domnii Dr. Marinescu si Dr. Vasilescu”

   Nu este cu titlu de adevar cele zise de mine asa ca nu veau sa va induc in eroare.

   Multumesc.

   1. Nu cred că există prescurtare pt doctori, iar „Dr-ii” nu prea ţine deoarece, în primul rând, doctori se știe cu un singur i; adică nearticulat cumva.

  2. Nu. Nu există o astfel de prescurtare, după câte știu eu, dar poți să inventezi tu una, dacă ții neapărat!🤔 Ideea e că nu prea înțeleg pentru ce și la ce ți-ar folosi această prescurtare curioasă!?🤔

 1. intrebarea e simpla, dar nicaieri pe net nu se raspunde concret la aceasta intrebare !! cum se prescurteaza corect GHeoRGHE ??? Gh. sau / si Ghe. ????? vechile reguli spuneau doar Gh. multu

   1. Raliade, nu este o regula ca prescurtarile trebuie sa se termine in consoana – cca, d-ta, d-voastra si altele (cred ca am argumentat sufficient …)

  1. Ma gandesc la acidul dezoxiribonucleic… sau mai pe intelesul tuturor bucatile acelea mici de informate care ne alcatuiesc pe noi….

 2. Informaţiile din acest articol, sunt utile. Cred că se puteau adăuga mai multe exemple de abrevieri. O să mă mulţumesc cu cele existente!

 3. Va rog, la meciul de Rugbi dintr-e Canada si noi, pe ecran TV, placa de marcaj arata asa: CA 0 0 ROM, stim foarte bine cum ne-a gratulat Iliescu, dar cred ca este jignitor! Vreau sa fac un protest. Am cautat in DEX si nu exista ROM. care este adevarul, autorizat international!?
  Va multumesc.

  1. Conform codurilor C.I.O.. pentru România se folosește prescurtarea ROU, nu ROM. Dacă la meciul cu pricina s-a afișat varianta ROM, înseamnă că s-a strecurat o greșeală sau o răutate intenționată cumva, căci altfel nu se explică, părerea mea!?🤔😪

 4. Buna ziua,

  Stie careva dintre voi sa-mi spuna cum se prescurteaza corect titlul de doctor (stiintific), spre deosebire de doctor (medic)?

  Va multumesc!

  c.

  1. În română se folosește „Dr.” pentru ambele. Nu avem distincția care se face, să zicem, în engleză între titlurile de doctor din diverse domenii (Ph.D., M.D., Pharm.D., DO, JD etc.).

  2. De fapt, și în engleză se folosește „Dr.” pentru ambele. Tipul „doctoratului” se pune după nume (când se pune, că nu se folosește în orice context); de ex.: „Dr Isaac Asimov, PhD”, „Dr Michael Crichton, MD”.

 5. Ce inseamna ”P.anal.” ??? Ex. STRĂLUCÍ, strălucesc, vb. IV. Intranz. 1. A luci puternic, a răspândi, a emite, a reflecta o lumină vie. ♦ A scânteia, a sclipi. ♦ P. anal. A părea că răspândește lumină datorită albeții, curățeniei. 2. Fig. (Despre oameni) A se remarca, a se distinge în mod deosebit, a face o puternică impresie (prin calitățile sale). – Pref. stră- + luci.
  sursa: DEX ’09 (2009)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.