Accentul

Accentul din Limba Româna

Accentul reprezinta pronunțare mai intensă, mai  accentuata sau pe un ton mai înalt etc. a unei silabe sau litere din alfabet dintr-un cuvânt sau a unui cuvânt dintr-un grup sintactic

Accentul ortografia.ro

Semnul exclamarii mare

Accentul nu are un loc fix, în sensul că locul lui nu este determinat cu necesitate de structura fonetică a cuvântului. De aceea nu se pot da, pentru limba română, reguli de accentuare.

Se pot face însă unele observații privitoare la locul accentului in limba romana, bazate pe cercetarea frecvenței diferitelor tipuri de accentuare.

Accentul din limba româna stă în mod frecvent pe una dintre ultimele două silabe ale cuvântului. De obicei, cuvintele terminate în consoană sunt accentuate pe ultima silabă (felinàr), iar cuvintele terminate în vocală sunt accentuate pe silaba penultimă (feméie). Atunci când ultimul sunet al cuvântului este a (cu excepția cazurilor în care a este articol, ca în casa), accentul cade pe ultima silabă (musacà, tremurà).

Cuvintele accentuate pe silaba antepenultimă sunt mai puțin frecvente, iar cele accentuate pe cea de-a patra silabă începând de la finală sunt extrem de rare: férfeniță, gǻrgăriță, gògoriță, làpoviță, lúbeniță, prépeliță, rǻzmeriță, șlboviță, vèveriță.

Sufixele limbii române sunt, în majoritatea cazurilor, accentuate; doar un număr mic de sufixe sunt neaccentuate. Câteva sufixe pot și accentuate și neaccentuate: -ete (foàmete / scumpète), -iște (cânepḯște / niște), -iță (copilḯță / bvoliță).

Un sufix în limba româna alcătuit dintr-un număr mai mare de silabe este de cele mai multe ori accentuat, în comparație cu un sufix alcătuit dintr-un număr mai mic de silabe. Astfe, sufixele formate din trei silabe sunt totdeauna accentuate.

Sufixele monosilabice sunt de cele mai mult ori neaccentuate.

Atunci când există forme duble de accentuare, limba literară preferă, în general, forma în care accentul este mai apropiat de finalul cuvântului. Astfel se va accentua: bolnàv, caractér, dumnica, dușmàn, fenomén, ianuàrie, lozncă, regizòr, sectòr, șervét (nu bòlnav, caràcter, dúminica, dúșman etc.)

Notă: Se va accentua însă în limba româna: călúgăriță, dòctoriță (nu călugărḯță, doctorḯță).

Accentul

În morfologia limbii romane, accentul are uneori rolul de a diferenția formele gramaticale: cǻntă – cântǻ. La prezentul indicativ, conjugarea a III-a diferă de conjugarea a II-a prin modul de accentuare: mérgem – tăcém. De aceea trebuie evitată accentuarea greșită, care duce la confuzia dintre cele două conjugări; deci se va rosti: bàteți, dúceți, fàceți, mergéți, prevedéți, tăcéți (nu bătéți, ducéți, făcéți etc.).

În aceste cazuri trebuie considerată ca normă următoarea regulă: la persoanele I și a II-a plural ale indicativului și conjunctivului prezent, precum și la persoana a II-a plural a imperativului, la conjugarea a II-a accentul stă pe sufixul conjugării (-e-), iar la conjugarea a III-a pe temă.

Morfologia numelui nu pune, în general, probleme din punctul de vedere al accentuării, deoarece accentul rămâne, la majoritatea cuvintelor, invariabil în cursul flexiunii (farmace, farmacei, farmacilor).

În scris, accentul cuvintelor nu se notează, de regulă. Notarea accentului, sub forma accentului ascuțit (´), este permisă în situațiile în care se simte nevoia de evitare a confuziei între cuvinte, forme sau variante omografe ca modéle – mòdele, încúie – încuié, ntim – intm.

42 de comentarii la „Accentul”

 1. Cred ca ar fi mai potrivit ca accentul in limba romana sa respecte regulile de accentuare ale limbii de origine, limba latina.Adica accentul sa cada intotdeauna pe penultima vocala dintrun cuvant iar daca cuvantul se termina cu o vocala sau vocala dubla,accentul va pica pe penultima vocala.Binenteles cu cateva exceptii ale limbii romane si cred ca ar fi mult mai simplu sa retinem regula de accentuare a cuvintelor in limba nationala.
  Multumesc,

  1. În limba latină, la cuvintele monosilabice și bisilabice accentul cade pe prima silabă.
   La cuvintele plurisilabice :
   -Accentul cade în pe penultima silabă, nu vocală, dacă silaba este lungă.
   -Accentul cade pe antepenultima silabă dacă penultima silabă este scurtă

   Aceeași regulă se aplică și în limba română dacă comparăm cuvintele etimologic. Doar că elizia terminațiilor în limba română ne pune probleme, problemă similară cu encliticile în latină.
   De exemplu : bă-iát are stresul pe ultima silabă deoarece stema și terminația au fost elidate : bă-iá-tu(s). S arhaic ne interzice să stresăm „u”. Etimologia cuvântului poate fi latină, traco-dacă sau necunoscută, regula gramaticală se aplică.
   În latină dacă adăugăm enclitica „-que” stresul rămâne pe aceeași silabă în latina clasică, dar în latina târzie este permisă schimbarea poziției :
   – latină clasică : vírumque
   – latină târzie : virúmque

   Pentru alte detalii : https://www.youtube.com/watch?v=UrS72G4nFGw

   1. Va salut. Va rog să-mi comunicați accentul la cuvântul „ruliu”. As zice ca pe „i”. Colegii ma contrazic, per „u” din prima silaba. Mulțumesc.

  1. ma chiar asa cum un cuvant cu 2 litere sa fie triftong care inseamna 2 semivocale si o vocala de cel putin 3 litere intr-o silaba .chiar asa …vai de limba romana …dar nu-i nimic te informez eu ca acest cuvant ”eu„ are diftong nu triftong

   1. Gresit! Cuvantul este alcatuit din doua litere, e si u, dar din trei sunete, i,e si u. Nu pronuntam eu, ci ieu. Fiind alcatuit din 3 sunete, din care e este vocala si i si u semivocale, cuvantul contine triftong!!!!

 2. Vreau să semnalez câteva greşeli cu privire la cele menţionate. La mergeţi nu e accentul pe al 2-lea e, ci pe primul, iar regula accentului nu e cea menţionată, că la persoanele I şi a II-a plural ale indicativului şi conjunctivului prezent, precum şi la persoana a II-a plural a imperativului, la conjugarea a II-a accentul stă pe sufixul conjugării (-e-), iar la conjugarea a III-a pe temă. Regula accentului e în funcţie de verbul la infinitiv, astfel, a merge, deci accent pe primul e, la fel va fi la ind. prez. la toate pers., doar la I, II pl. are 2 silabe, la tăcea, care e în ea, are acccentul pe ă, deci aşa va fi la I, II pl. ind., tăcem, tăceţi, dacă ar fi fost în e, a tace, ar fi fost tacem, taceţi, ceea ce nu e în l. română, dealtfel mulţi nu ştiu că la I, II pl. la toate verbele e numai rădăcina de la infinitiv, de ex. plăcem, plăceţi şi nu placem, placeţi, verbul fiind a plăcea şi nu a place etc.; de aceea nu poate fi făceţi, din moment ce la infinitiv e a face şi nu a făcea. De asemenea, nu ştiu să existe intim cu accent pe i final, decât cu accent pe primul i. După câte se poate constata, în mare măsură, cu anumite excepţii, accentul se pron. aprox. pe pen. silabă, dacă cuvântul se termină în vocală şi pe ultima dacă se termină în cons., adică aproape la fel ca în latină şi în italiană şi spaniolă, cu excepţiile corespunzătoare.

 3. Revin cu menţiunea că la tăcea, care e în ea, are acccentul pe ultima silabă, adică per term. de infinitiv, deci pe term. va fi şi la I, II pl. ind., tăcem, tăceţi, dacă ar fi fost în e, a tace, ar fi fost tacem, taceţi, ceea ce nu e în l. română

 4. va rog , lamuriti-ma, cum se pune corect accentul pe numele propriu : Murariu sau Olariu… Nu este corect sa pui accentul pe a 2-a silaba? Mu-RA-riu, O-LA-riu ????? Aud la televizor pronuntandu-se : Mu-ra-RIU, O-la-RIU. Mie nu imi suna bine . Cum este corect? Va multumesc!

  1. Accentul cade pe ultima silaba, am o colega pe nume Mu-ra-RIU si o profesoară pe nume O-la- RIU, deci asa este corect!

    1. Acel u final este o reminescenta a ortografiei vechi si este un u scurt, neaccentuat, la fel cum este si i-ul din fata lui. Olariu, Morariu etc. au ramas doar in numele proprii, substantivele comune corespunzatoare au devenit olar, morar etc. In orice caz, pronuntia era cu accentul pe a, adica o-LA-riu, mo-RA-riu, si in nici un caz nu e vorba de 4 silabe! Pronuntia o-la-RIU, sau, mai rau, o-la-RI-u, este relativ recenta si incorecta, dar s-ar putea din pacate sa devina norma pe masura ce tot mai multi vorbitori o folosesc.

   1. NU,în cazul numelor proprii provenite din substantive comune:OLARIU(olarul)MORARIU(morarul)accentul se pune la fel ca în cazul subst.comun:O-LA-riu,Mo-RA-riu!

   2. În realitate, numele terminate în -iu sunt de două feluri: 1. Dumitriu, Herghelegiu, Vasiliu, etc. au accentul pe vocala /i/, iar /u/ se pronunță de obicei ca vocală. 2. Numele de origine moldovenească, exprimând meserii, care s-au format sub influența pronunției slavone, unde uneori apare un /i/ scurt la singular (olari = olar; butnari = butnar etc.), au păstrat acest /i/ și când au devenit nume: Oláriu, Rotáriu, Butnáriu etc. Din nefericire, sub influența pronunțării din sud, unde fenomenul acesta nu este înțeles, o majoritate preferă pronunția imposibilă Olaríu, Rotaríu etc. care nu are niciun sens.

 5. Ajutati-ma! Cum ar fi corect ortografia numelui meu Beniamin? Accentul se pune pe „e” sau pe „i”? Daca aveti dovezi intemeiate, raspunde-ti-mi, va rog. Va multumesc.

  1. Da, e corect pe A. Cu accent pe i, inseamna deja altceva. Conform DEX: AFÍN2, -Ă, afini, -e, s. m. și f. (Jur.) Rudă prin alianță. – Din lat. affinis.

 6. Pentru ambele sensuri avem genul masculin afin (sg.) – afini (pl.).

  Dar când vorbim de fructul afinului la singular și plural feminin lucrurile stau altfel> accentul cade pe penultima silaba a -fi -ne și nu pe prima.

  1. Dimpotriva, cu accentul pe a doua silaba inseamna „ruda prin alianta”. Daca vorbim de arbust sau de fructele acestuia, accentul cade pe prima silaba: áfin, áfina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.