Fonetica si Ortografia din Limba Româna

Reguli și precizari de fonetica si ortografie din limba romanâ

Fonetica este o ramură a lingvisticii care studiază producerea, transmiterea, audiția și evoluția sunetelor limbajului articulat

Ortografia reprezinta un ansamblu de reguli care stabilesc scrierea corectă a unei limbi (in cazul nostru limba romana).

Fonetica si Ortografia din limba romana

Mai jos aveți cateva link-uri catre structura de sunete și litere din limba româna cu regulile lor precise de exprimare si scriere.

 • Vocale din Limba Româna
 • Vocale în hiat din Limba Româna
 • Diftongii din Limba Româna
 • Triftongii din Limba Româna
 • Consoanele din Limba Româna
 • Consoanele duble din Limba Româna
 • Disparitia unor sunete
 • Accentul din Limba Româna

Normele pentru limba româna literara presentate mai sus, explica optiunea pentru o anumita grafie, pronunțare sau flexiune a cuvintelor. Cele prezentate mai sus privesc mai ales situațiile în care pot exista dubii sau nelamuriri cu privire la exprimarea sau intelegerea corecta a limbii române.

Ortografia, în sensul restrâns în care este folosit termenul aici, privește scrierea corecta la nivelul cuvantului sau al mai multor cuvinte care formeaza o propozitie în limba româna.

9 comentarii la „Fonetica si Ortografia din Limba Româna”

  1. Cred ca se citeste la fel cum se aude in limba engleza… pentru ca este inca un cuvant relativ nou in limba romana e-ul de la sfarsit cred ca nu este pronuntat…. poate mai vin si altii cu alte pareri. Multumesc

   1. Andreias, baietas, dac-ai fi trecut pe la „primara” ai fi aflat ca NICOLE e un nume exprimat in limba FRANCEZA, nu engleza, anglofil prostut!!!! Ca s-a umplut tara cu d-ale voi!!!! ;-(((((((
    Nu e nici vechi, nici nou in LIMBA ROMANA!! E doar un nume FEMININ in LIMBA FRANCEZA!!!!!!

    1. Invatam si noi ca limba e un organism predispus schimbarii? Daca-ti zic ca „party” e tehnic cuvant romanesc conform ultimelor schimbari, te superi?

    2. ,,LIMBA ROMÂNĂ”, românaș, ce-ai vrut să spui cu ,,d-ale voi!!!”? Ai avut să scrii ,,de-alde voi!!!” și nu ți-a ieșit la tastatură sau… așa crezi că-i binișor să spui/scrii?!🤪🤔

 1. Scrieti regulile de ortogtafie ale urmatoarelor cuvinte:
  te grabesti,Falestii Noi,innascut,binefacere,comportament,astanoapte,talpa gistii,iesle,ieruditie,iarba,ea deseneaza,piata,alee,poet,orisiunde,pompa,piedestal,un biet om,portile,diminetile,ciupercile,personajele,fiindca,buruiana,socoteala.

  Explicati ortoepia cuvintelor:
  prepelita,veverita,voi mergeti,credeti,duceti,plinge,rideti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.