Elice sau alice – cu ce trage o pusca si cu ce zboara avionul?

Elice sau alice? Cu ce trage o pusca si cu ce zboara avionul?

Zilele trecute am auzit într-o locație publică pe cineva povestind despre un eveniment la vânătoare cum că arma din posesie nu a mai tras cum trebuie elicea.  Poate că omul uită multe în viața dar ce am reținut până acum este că avionul are elice și arma de vânătoare are alice adică o multitudine de bile sferice mici din plumb sau alt material…

In DEX am găsit dupa cum urmeaza:

Pentru armă:

ALÍCĂ, alice, s. f. 1. (Mai ales la pl.) Fiecare dintre proiectilele sferice de plumb cu care sunt încărcate unele cartușe de vânătoare. 2. Fiecare dintre granulele de oțel sau de fontă folosite pentru curățarea prin împroșcare a suprafeței pieselor sau în foraj. 3. Bucățele de piatră sau de cărămidă care se pun în tencuială pentru a întări sau pentru a astupa un gol. [Var.: alíc s. n., alíce, (reg.) halíce s. f.] – Din ngr. haliki„pietricică”.

Pentru avion:

ELÍCE, elice, s. f. 1. Organ de mașină (având forma unor aripi sau a unor lopeți fixate pe un ax rotativ) care servește la punerea în mișcare a unui avion, a unei nave etc. 2. Linie curbă care taie sub un unghi constant generatoarele unui cilindru sau ale unui con. – Din fr. hélice, lat.helix, -icis.

Cele două cuvinte sunt asemanatoare ca forma dar diferite ca sens adica paronime.

3 comentarii la „Elice sau alice – cu ce trage o pusca si cu ce zboara avionul?”

  1. De fapt ,e posibil sa nu fi auzit bine discutia.Ceva putea fi scos din context.Elicea,trage ! Prin rotatie ,produce tractiune si misca avionul.Poate vorbeau despre avioane ,nu despre vanatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.